Храни от бъдещето
За храните на бъдещето има много и различни виждания. Някои смятат, че ГМ храни ще станат традиционни за нашето меню, други залагат на т.нар. „космически“ храни, полуфабрикатите и т.н. Истината е, че все още не е напълно ясно какво да очакваме в бъдеще по отношение на храните.
През 2013 година на демонстрация в Лондон беше представен и изяден първият изкуствен бургер. Кюфтето е създадено от изкуствено месо, съставено от отгледани в лаборатория стволови клетки. Професор Пост обясни как са направили кюфтето в университета на Маастрихт в Холандия. Изкуственият бургер е доказателство, че в лаборатория може да се създава месо, което в бъдеще да е алтернативно на фермерското говеждо, свинско или пилешко.
След представянето на бургера, американски предприемач сподели, че чрез отглеждане на определени растения, може да се създаде изкуствено яйце. То ще пресъздава точния вкус, хранителната стойност и готварските качества на нормалното яйце.
Британската агенция за хранителни стандарти заяви, че преди да започне продажбата на подобен вид изкуствено месо, то трябва да бъде подложено на строга проверка и да се оцени безопасността му за здравето на хората.
За изкуствените храни се говори много и се работи също толкова много за тяхното пазарно присъствие. Защитниците на изкуствените храни смятат, че именно те ще решат проблемите със световния глад. Критиците обаче са на обратното мнение – че те причиняват болести, увреждат човешкото здраве и дори водят до още по-висока смъртност.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ