
Как в Германия правят кексчета на късмета?
Посетите ли някой китайски ресторант в Германия или Китай ще получите задължителните кексчета на късмета. Едва ли някой от вас обаче може да се сети, че става дума за продукт „Made inGermany“ с произход – едно градче в провинция Баден Вюртемберг. Идеята хрумва на три сестри- Виктория, Кристоф и Александра Браух от Гунделсхайм. Сега те са амбицирани да осигурят от своите сладки „късметчета“ китайски ресторанти из цяла Европа, а интерес към продукцията им не липсва дори от Китай.
И трите са имали добре платена работа, преди да решат да предприемат самостоятелен бизнес. Идеята им дава един колет от САЩ.
„Когато родителите ми го разопаковаха на кухненската маса, там имаше малки пакетирани кексчета. Тогава се амбицирахме и решихме да започнем производството на подобни кексчета“, казва за „Дойче Веле“ Виктория Браух.
Те все още не са патентовали идеята си, но използват една сигурна съставка- брашното им произлиза само от една стара мелница. Тъй като капацитетът и е доста малък, тази мелница не може да задоволи потребностите им от суровина. Те получават подкрепа от своя баща. За да постигнат нужните пропорции в тестото, трите сестри са експериментирали дълго. Късметлийските кексчета се пакетират в кашони, на които съдържанието се изписва на 15 различни езика, преди да поемат към доставчици както от цяла Европа, така и от Австралия и Сингапур.
„Мисля че човек винаги трябва да гледа позитивно на живота, тъй като пазара винаги може да го насочи във вярната посока“, допълва тя.
И тук всичко се е получило. В малкото предприятие работят 30 служители, които за година са произвели 40 млн. кексчета на късмета. За сега не се планира разрастване на дейността, тъй като трите сестри са доволни от сегашния капацитет на фирмата.
Видео: тук
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ