Чирпанска история – откъде идва маврудът
Браншовата полифония пречи не само на млекопроизводителите – пречи и на чирпанлии, които се занимават с винарство, твърди Владимир Рогошев, един от тях. А тук казват, че Чирпанската сватба трае колкото едно въстание. Пресилено, но във всички случаи пордължава поне три дни. Родният град на Яворов – малцина знаят, че в красивия му двор бащата на Яворов е имал изба и е правил тежък като мастило мавруд. И че не Асеновград, а тъкмо Чирпан е родното място на мавруда. В миналото Винпром „Чирпан“ е най-големият производител на пенливо вино на Балканския полуостров. След 89-та Институтът за памук позапада, виненият сектор е загърбен „структурно“. Частният консервен завод е закрит - остават малките изби и надеждите за селски туризъм. И нещо друго остава: гласът на бащите, пренесен от наследниците, винари. Такъв е Владимир Рогошев, чиито деди не само са отглеждали вино, но и са свързани с възстановяването и пребъдването на първия в Европа манастир, основан от Св. Атанасиий Велики, в с. Златна ливада, носел е и името на фамилията в един период от съществуването си.
Още подробности в рубриката Агротема с автор Ваня Манолова на 16 ноември от 18:45 по АгроТВ.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ