
Честваме Трифон Зарезан
Празнуваме Трифон Зарезан. Това е деня на лозаря – традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон. Празникът се чества от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.
По традиция рано сутринта стопанката на дома омесва хляб, сготвя и кокошка с ориз или булгур. Тя се вари цяла, а след това се препича на саджак.
В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. След което мъжете отиват на лозето. Там те се прекръстват и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Това е ритуалът "зарязване". Лозарите се събират и избират "царя на лозята" след което започва общо угощение. "Царят" се окичва с венец от лозови пръчки. Сяда на колесар и лозарите го теглят под звуците на гайди, гъдулки и тъпан. Отправят се към селото или града като спират пред всяка къща. Домакинята на дома черпи лозарите и ги поздравява.
На 14 февруари БПЦ отбелязва църковния празник на успението на Св. Кирил Славянобългарски. Католическата църква чества закрилник на влюбените Св. Валентин.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ