Агронауката в България изостава, коментират експерти
Агронауката в България изостава, коментират експерти. Причината – трудното съществуване на научните институти към Селскостопанска академия. Учените работят със стара техническа база, недостига работна ръка, а заплащането е обидно ниско. Както ви съобщихме, от този месец трудовите възнаграждения в научните звена на Селскостопанска академия ще се увеличат с 5%.
От Института по криобиология и хранителни технологии потвърдиха, че работят при трудни условия.
Въпреки ежедневните проблеми, с които учените се сблъскват, Институтът се гордее с редица постижения. В момента изследователите работят върху технология за производство на хляб и бира без глутен.
Именно това е една от бариерите институтите и бизнеса да си подадат ръка. Научните звена очакват реформата в Академията да изчисти този проблем - чрез въвеждането на публично-частно партньорство.
Автор: Данаил Андреев
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ