Агрокоментар: Как ще ни отказват от месото
В Зелената сделка е залегнала амбицията: диетата на европееца да се промени
Учени от Нидерландския технологичен университет излезли с информация от свой проект. Как могат европейците да се откажат от яденето на месо? Краткото съобщение излезе в сайта Агрозона. Съдържанието не е за пренебрегване. Вероятно, дори със сигурност, усилията на тези учени бележат една трайна тенденция, защото тя е залегнала и в Зелената сделка- амбицията да се промени диетата на европееца. Да не се набляга на месото, тъй като с това се постигат две цели: хуманно отношение към и животните и намаляване на парниковия ефект. Та холандските учени- на първо време, предлагат върху етикета на месото да се поставят предупреждения със страховити картинки. Но ние май обръгнахме към този подход, който Брюксел прилага за вредата от цигарите – отрязани крака, беззъби ченета, деца, плачещи над ковчег и т.н. Тези стикери щели да бъдат „послания за засрамване“. Естетическата страна определено е спорна. Идеята на холандските учени провокира да се замислим върху въпроси, поставени в книгата на бившия министър на екологията Нено Димов. С риск за упрек, че споделям неговите „политически некоректни“ възгледи, както вече някои средства за информация се изказаха. Та : приемливо ли е искането на еколози човекът, растенията и животните да имат равни права? Нали в крайна сметка има технологии, които могат да преработват вредните емисии от животновъдството? Нали недостигът на белтъци в менюто си можем, ако искаме, да компенсираме с консумацията на скакалци, червеи и други насекоми? За сега кулинарна авантюра. Нали не е далеч времето, когато производството на изкуствено месо ще поевтинее и ще стане достъпно за потребителя? Пак Нено Димов говори за опасността, породена от натиска на еколозите: пренебрегването на икономическите загуби, за липсата на разумен баланс екология-индустрия. Да ни откажат от месото, или да сведем до минимум консумацията му – като резултат холандските учени очакват да се овладее безмилостното изсичане на тропическите гори. Което, безспорно, предполага задълбочаване на климатичните промени. Обаче на повърхността изплуват въпросите: дали това унищожение на горите, заради отглеждане на животни, ще се усети осезателно?
И защо точно най-ревностните европейски страни за опазване на околната среда, допринасят сериозно за тази сеч? По данни на WWF, ЕС е сред най-големите унищожители на тропическите гори – след Китай, Индия и САЩ. Екологична Германия пък е първи унищожител. Заради използваната соя и палмово масло. Пита се в задачата – преди да налепят стикерите „месото е опасно за вашето здраве“ , дали ЕС не трябва да забрани влагането на палмово масло в хранителните продукти. Нали няма спор, че е вредно за кръвоносните ни съдове? И приносът му за обезлесяване е цели 24% , а на соята – 31% ? Но да се опълчиш на транснационалните гиганти, се иска стиснато. Не е цивилизовано да дресираш консуматора, като го невротизираш с ужасни картинки на болни. Дали няма да имат същата съдба храните със захар, много сол и бяло брашно? Побъркани от параноя – ядрена заплаха, а сега от храни, грях към животните и природата – това ли е цената да бъдем лоялни към Зелената сделка?
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ