ФАО: 30 май е новият Международен ден на картофа
В тази връзка ФАО насочва вниманието към огромното значение на тази култура, която храни милиарди хора по света
Наскоро организацията публикува наръчник за Международния ден с тема “Разнообразие при прибиране на реколтата, подхранване на надежда”. Той ще подчертае значението на културата в борбата с глада и бедността и справянето с екологичните заплахи за хранително-вкусовите системи.
Международният ден също така ще подчертае ролята на дребните семейни фермери, значителна част от които са жени, в опазването на разнообразието на културите, както и ще отбележи културното и кулинарно значение на картофите.
Произхождащи от Андите, картофите са били известни като “цветето на древната цивилизация на инките”, за които са били основна култура. Картофът е въведен в Европа през 16 век, откъдето впоследствие се разпространява в останалия свят. Само за пет века картофите се превърнаха в ключова хранителна култура за фермери и потребители по целия свят. Празникът също така ще послужи за демонстриране на различни начини за приготвяне и консумация на картофи.
Друга причина, поради която поддържането на разнообразието на картофите е от решаващо значение, е, че прекомерното разчитане на няколко сорта увеличава уязвимостта към вредители и болести и въздействието на изменението на климата. Съхраняването на дивите сортове, въпреки че може да не са вкусни за хората, също е от решаващо значение, тъй като техните наследствени черти могат да се използват за повишаване на устойчивостта и хранителните качества на култивираните сортове чрез отглеждане на растения.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ