Хранителни отпадъци стават на биогаз, тор и почва
Храните, които отиват на бунището, започват да гният. Гниенето произвежда метан, който би могъл да се оползотвори. Затова все повече компании обръщат поглед към този ресурс. Той може да се използва както за производство на възобновяема енергия, така и за почвено наторяване.
Американска фирма за анаеробично разлагане, например, обработва повече от 2 милиона тона органични отпадъци годишно за своя проект „Енергийна градина“.
Друга подобна компания е развила технология, наречена „Жътваря“, която открива останки от храна и ги превръща в органичен тор. Първите й клиенти са бакалии, търсещи по-отговорен начин да се справят с презрели плодове и зеленчуци, и търговци на деликатеси, морски храни и месни продукти.
Един от по-интересните аспекти на технологията е ,че „Жътварят“ използва камери и сензори за събиране на данни, които помагат за проследяването на търговците. Това помага и на самите магазини да насочат за преработка хранителните отпадъци. В тази технология са инвестирани 5 милиона долара.
Анаеробното разлагане се използва пък от трета фирма. Тя се е фокусирала върху превръщането на хранителните отпадъци в биогаз. Компанията работи по специален проект, в рамките на който ежедневно се обработват до 10 тона хранителни отпадъци и органични материали.
Интересът в Съединените щати към преработката на хранителни отпадъци в биогаз, органичен тор и почва расте, тъй като до американските депа за хранителни отпадъци се изпраща поразителното количество от 100 милиона тона храни.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ