Агротема: Родопската суперхрана смилянски фасул, автор Мирела Спасова
За 16 година родопското село Смилян посрещна гости за празника на смилянския фасул. Селото е на 15 км югоизточно от Смолян. Разположено е на двата бряга на река Арда. Всяка година в последната събота на октомври селото се пълни с хора. Мястото безспорно се прочу с отглеждането на фасул, който е със защитено наименование и регистриран географски произход от 2007 г. съгласно Закона за местните и географските означения. Освен на микроклиматичните и почвени особености, специалният вкус на местния фасул се дължи и на традиционния начин на отглеждането му – почти изцяло ръчно обработване, подхранване само с органична тор и комбинирано отглеждане с други ниски култури – картофи, цвекло, зеле.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ