Четвъртък, 04 Юни 2020

Писмо от комисар Войчеховски до министрите на земеделието на ЕС относно развитието на селските райони и COVID-19

  Европейската мрежа за развитие на селските райони (ENRD) публикува списък от примери на проекти за справяне с COVID-19
Преглеждания: 1350 | Коментари: 0 | Добавено: 10/04/2020 | 13:49 |
Писмо от комисар Войчеховски до министрите на земеделието на ЕС относно развитието на селските райони и COVID-19

agro_header_news_520

Комисар Войчеховски изпрати писмо до министрите на земеделието с много ценни препоръки за възможни мерки в отговор на COVID-19 в агро-хранителната верига използвайки Програмите за развитие на селските райони в страните-членки. Публикуваме превод на писмото, изпратено на 08 април 2020 г.
 
Уважаеми министри,
 
Пиша до вас като продължение на първото ми писмо, изпратено ви на 19 март, и нашата видеоконферентна връзка. Изправени сме пред безпрецедентна ситуация, поради епидемията от коронавирус. Европейската комисия работи на всички фронтове, в сътрудничество с държавите-членки, за да отговори на ключовите предизвикателства и да гарантира, че всички остават в безопасност.
 
Нашите земеделски производители и всички участници във веригата на доставки на храни работят усилено, за да гарантират, че безопасната и висококачествена храна продължава да бъде достъпна по време на цялата криза. Изслушах вашите опасения и вече обявих гъвкавост и опростявания, които ще гарантират продължаване на подкрепата за земеделските производители и други бенефициери на Общата селскостопанска политика (ОСП) при настоящите ограничения и мерки за социално дистанциране, приети от държавите-членки. В момента се предприемат окончателните правни стъпки за приемането на тези мерки възможно най-бързо.
 
На този етап бих искал да ви насърча да използвате възможно най-пълно цялата гъвкавост и възможности, налични в рамките на Програмите за развитие на селските райони на ОСП. Въпреки че на някои държави-членки, за съжаление им е останал малко или никакъв бюджетен резерв, приветствам, че тези, които го имат, вече търсят активно начини да използват парите, които все още са налични по тези програми, за да финансират съответните действия за справяне с кризата. Въз основа на информацията, която е на разположение на Комисията, отбелязвам, че към настоящия момент държавите-членки все още могат да поемат ангажимент за около 6 милиарда евро по своите Програми за развитие на селските райони. Тази сума се увеличава до около 17 милиарда евро, когато се вземат предвид сумите, запазени за текущи приеми, които все още не са приключили.
 
В този контекст могат да се използват няколко мерки за развитие на селските райони и бих искал да ви подчертая някои от тези възможности. Ако все още не сте програмирали тези мерки и желаете да го направите, или ако искате да разширите обхвата им или да преразпределите средства между мерките, моите служби са готови да ви помогнат, така че прилагането да започне възможно най-скоро.
 
Могат да се подкрепят различни видове сътрудничество. Това може да важи за веригата на доставки на храни, като земеделските производители продават директно на потребителите или създават услуги за доставка до дома на основни продукти като храна или лекарства на изолирани селски жители. Подкрепата също може да бъде мобилизирана за сътрудничество с оглед подобряване на услугите, свързани със здравеопазването.
 
Освен това фондовете за развитие на селските райони могат да подкрепят инвестиции на ниво ферма, за преработка, маркетинг или опаковане на храни или за възстановяване на потенциала за производство на селскостопанска продукция. Това се отнася и за инвестиции в малки локални инфраструктури и услуги като закупуване на оборудване, адаптиране на здравни центрове или създаване на мобилни здравни заведения в селските райони.
 
Службите за съвети в земеделието могат да насочат земеделските производители как да подобрят устойчивостта на своите стопанства. Службите за подпомагане на фермите могат да помогнат на земеделските производители в ежедневната им работа, когато се налага, поради причини като болест, отсъствия или неочаквана свръхнатовареност.
 
Там, където вече съществуват инструменти за управление на риска, те могат незабавно да се използват за компенсиране на земеделските стопани за значителни и внезапни загуби на доходи вследствие на кризата.
 
И накрая, финансовите инструменти могат да продължат да предлагат финансова помощ на земеделските производители. В допълнение, в рамките на Coronavirus Response Investment Initiative Plus, Комисията разшири обхвата на подкрепа за малкия и среден бизнес в селските райони, като предложи заеми или гаранции за покриване на оперативни разходи чрез финансови инструменти. Това може да помогне например за увеличаване на паричния поток на земеделските производители.
 
Европейската мрежа за развитие на селските райони (ENRD) публикува списък от примери на проекти за справяне с COVID-19.
 
Заедно с моите служби се ангажираме да ви подкрепим да използвате всички достъпни мерки, възможно най-бързо и възможно най-ефективно. Ще осигурим бързо одобрение на измененията на програмата, предложени в отговор на кризата, и бихме искали да ви насърчим да комуникирате проактивно с моите служби по този въпрос.
 
Можете да разчитате на моята подкрепа.
 
Искрено Ваш
 
Януш Войчеховски
 
Комисар на ЕС по земеделието и развитието на селските райони
 
 
 Източник: Институт за агростратегии и иновации


Етикети: | Януш Войчеховски | министри | земеделие | ОСП | финансиране | криза | корнавирус
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

04/06/2020
Атидже Алиева-Вели: Увеличаване и намаляване на парите за земеделие...
04/06/2020
Кандидат-студентите могат да подават документи за прием в Тракийски университет и на м...
04/06/2020
ДФ „Земеделие“ доплати над 74 млн. лв. по СЕПП за Кампания 2019...
04/06/2020 20.50 мин.
| ВИДЕО | Бизнес новини: Биостимулаторите – модерната технология за отглеждане на земеделските ...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...