Дилема: Соя или угар
Заради новите Европейски изисквания от тази година да има зелен компонент към директните плащания за обработваема земя, много от земеделските производители ще отглеждат азотофиксиращи и протеинови култури. Как ще стане реализацията на тези култури на пазара и дали стопаните ще могат да разчитат на приходи, които да са адекватни на получаваните досега.
Според великотърновския фермер Николай Николов, петте процента угар ще доведат до парични загуби. Засяването на бобови култури пък е съпроводено с липса на пазар.
Голяма част от зърнопроизводителите ще заявят угар, а други ще комбинират угар с азотофиксиращи култури. Един декар угар се признава за един декар екологично насочена площ. Оставена на угар обаче, земята няма да носи печалба.
Според зърнопроизводителя, не трябва да сравняваме България и Германия в прилагането на задължителното необработване на 5% от площите. В наши условия това води до загуби. В същото време българската продукция е оставена да се конкурира свободно на европейския пазар.
Автор: Соня Симеонова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ