![Месодайните породи говеда в България](https://agrotv.bg/wp-content/uploads/2022/06/Ad-Rancho-870-522-5.jpg)
Месодайните породи говеда в България
Търсите или продавате говеда? Влезте в сайта www.rancho.bg – специализираният онлайн пазар за селскостопански животни
Дълго време промишленото говедовъдство в световен мащаб беше доминирано от комбинираните породи говеда. Резкият скок в развитието на млечните породи през ХХ век обаче доведе до драстична промяна в тази стратегия. Днес все по-често наблюдаваме отглеждането на специализирани породи и ясното разделение между месното и млечното направление.
Има ли смисъл да се гледат месодайни породи?
Това е, може да се каже, риторичен въпрос: предимствата на месодайните породи пред смесените такива са безспорни! От една страна, месодайните породи предлагат по-високо съдържание на месо за килограм живо тегло, кланичен рандеман от порядъка на 69-72%. От друга, месодайното говедовъдство изисква много по-малка първоначална инвестиция, в сравнение със смесеното или млечното.
И българските фермери разбират това: в последните години се наблюдава подчертана тенденция към увеличаване броя на месодайните говеда. (Министерство на земеделието) Така се постигат по-големи добиви с по-високо качество, съответно и фермите стават значително по-конкурентноспособни на пазара.
В световен мащаб съществуват стотина породи, специално селектирани за добив на месо. В България за пръв път започват да се гледат такива през 80-те години на 20 век. След това обаче „инерцията“ се губи и месодайните породи остават на заден план.
Днес, с повишаването на кулинарната култура, популяризирането на чуждестранни национални кухни и завишения интерес към гурме храненето, нараства интереса и към качественото говеждо месо.
Какви породи се срещат в България? Макар безспорният фаворит да е шотландският Абердин Ангус, често се предпочитат френските породи, сред които Лимузин, Гаскон, Шароле, Блонд д‘Акитен.
Абердин Ангус – най-разпространената месодайна порода
Породата произлиза от Шотландия, град Абърдийн, откъдето идва и името ѝ. Животните са безроги, с червена или черна окраска – оттук идва разделението между Ред Ангус или Блек Ангус. Месото на тази порода се цени високо заради равномерното разпределение на мазнините, което го прави изключително крехко и вкусно.
Лимузин
Френска порода от района Лимузин. Породата се характеризира с леко раждане и тази благоприятна черта я прави предпочитана в световен мащаб.
Херефорд
Това, заедно с Абердин Ангус е една от първите месодайни породи, внесени в България през 80-те. Лесно приспособима към големите температурни разлики между летния и зимния сезон, тя е известна с високата си плодовитост и дълголетното използване. Обичайно породата е с рога, но в Северна Америка е разпространено безрого отродие.
Гаскон
Това не е типична месодайна порода. Френските източници я посочват като „селска“. Произлиза от френските Пиренеи и се адаптира лесно към сурови условия: голяма надморска височина, сухи и стръмни райони, живот на открито. Поради това се смята за една от породите, които имат голям потенциал да се адаптират лесно към бързо променящия се в световен мащаб климат. Кръстосва се отлично с Шароле и Блонд д‘Акитен.
Шароле
Най-многобройната месодайна порода във Франция, която изпреварва дори Лимузина. Често се използва като основа за кръстоски. Характеризира се с бърз растеж и високи месодайни качества (с кланичен рандеман над 65%). Телетата обаче са големи, затова ражданията са трудни – което е и основен недостатък на породата. Друг недостатък е не толкова голямата приспособимост към трудни условия.
Блонд д‘Акитен
Тази порода е характерна с огромния си размер, както и със светлата окраска, от която произлиза името ѝ. Държи световния рекорд по кланичен рандеман, който достига 70%.
На последното Стекспо изложение преди пандемията КОВИД-19 бяха представени и някои не толкова разпространени у нас италиански породи.
Кианина
Това е най-голямата, а също така и една от най-старите съществуващи породи в света. За нея съществуват данни още от времето на Римската империя. Произлиза от долината Киана, в регион Тоскана. Породата е известна с леките отелвания на кравите.
Пиемонтез
Пиемонтез е интересна с това, че кожата е черна, а космената покривка на тялото – бяла. Тази порода носи уникална генна мутация, която предизвиква хипертрофен растеж на мускулите. Това от една страна дава по-голямо съотношение между мускулна маса и мазнина. От друга обаче води до репродуктивни затруднения, поради което породата не е предпочитана в масовото месопроизводство.
Маркиджана
Тази порода е развита в края на 19-ти и началото на 20-ти век в резултат от кръстоска между местните Подолски породи, Кианина и Романьола. Породата достига полова зрялост сравнително рано, плодовита е и се отелва лесно. В днешно време съставлява около 45% от стадата в Италия.
Сравнителна таблица на месодайните породи говеда
Абердин Ангус | Херефорд | Лимузин | Гаскон | Шароле | Блонд д‘Акитен | |
Произход | Шотландия | Англия | Франция | Френски Пиренеи | Франция | Франция |
Крави (ж. тегло) | 550-650 кг | 600-750 кг | 700-800 кг | 700-800 кг | 700-800 кг | 900-1000 кг |
Бици (ж. тегло) | До 1000 кг | 900-1150 кг | 1100 кг | 900-1150 кг | 1100-1300 кг | 1400-1500 кг |
При раждане (ж. тегло) | 30-35 кг | 30-32 кг | 36-40 кг | 37-40 кг | 41 кг | 44-47 кг |
Среднодневен прираст | 850-900 г | 850-1200 г | 1150-1500 г | 1000-1300 g | 1300-1700 г | 1100-1550 г |
Кланичен рандеман | 68-70% | 63-68% | 65-68% | 52-59% | 65-68% | 65-70% |
Полова зрялост | 10м | 10 м | 12 м | 10 м | 15 м | |
Стопанска зрялост | 13-15 м | 15 м | 18-19 м | 15-16 м | 14 м | |
Плодовитост | 93-95% | 93-95% | 90-95% | 85-92% | 94% | |
Продължителност на експлоатация | 9-10 г | До 15 г | 8-9 г | 7-8 г | 10+ |
Кианина | Пиемонтез | Маркиджана | |
Произход | Италия | Италия | Италия |
Крави | 700-800 кг | 580-600 кг | 750-900 кг |
Бици | 1100 кг | 900-1000 кг | 1200-1500 кг |
Ж. Тегло при раждане | 45-50 кг | 40-45 кг | 45 кг |
Среднодневен прираст | 1400-2000 г | 1400-2000 г | До 2000 г |
Кланичен рандеман | 62-64% | 67-68% | 67% |
Полова зрялост | 12 м | ||
Стопанска зрялост | 16-18 м | 18-19 м | 15-16 м |
Плодовитост | 90-95% | 90-95% | 90-95% |
Продължителност на експлоатация | 10-12 г | 9 г | 15 г |
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ