Агрокоментар: Млечни мистерии на пазара
Спад в изкупната цена на суровото мляко
Млечният пазар дава тревожни сигнали. След краткотрайно нарасналата изкупна цена на суровото мляко, се задейства българската поговорка :много хубаво, не е на хубаво. Зачестиха сигналите за предлаганите „смешни изкупни цени“, както фермерите се изразяват. И познатите твърдения за диктата на мандрите. Дори над модерни ферми, с многобройни стада, предпочитани от търговци и преработватели, поради големите количества дневно произведено мляко. Но сривът в цената, за който се съобщава, е наистина впечатляващ, меко казано. 60 ст. за литър? В сайта Говедовъд се споменава за беглия поглед в магазините: дори топче тоалетна хартия струвала повече и т.н., следват други такива сравнения. Това разбира се, не е сериозен пазарен аргумент за случващото се. Интересното е, че нито фермери, добри пазарни играчи, нито експерти, могат да се ориентират в тази „мистерия“, както я наричат. Защо? Това инцидентни случаи ли е с тези 60 ст. изкупна цена за млякото? Регионални феномени – в области, където има по-малко преработватели? И ако е така – защо в тези области точно фермерите страдат? Началото на тревожна тенденция ли е тази ситуация ли е? Щандовете в магазините са пълни с млечни продукти, и то с все още главозамайващи цени – около 30 лв. и повече за килограм кашкавал, например. Защото тогава изкупната цена на млякото се свива? Статистиката трябва да отговори и БАБХ, разбира се, защо интересът към българското мляко спада? Залежали количества млечни продукти ли има?
И ако д- проработи ли естественото преориентиране на бедния български потребител към сурогати или имитиращи продукти, както е официалното им название? Има ли контрол и данни: колко сурово мляко влиза месечно у нас, от кои страни, с какво качество, защо цената е по-изгодна? Сериозен анализ дължат умните експертни и политически глави на уплашените за бизнеса си фермери. Мистерии… за сега. По 17 цента литъра внасяли мандрите – от Полша. Но обезмаслено мляко. Следват магии: малко палмово масло, малко сухо мляко – внос от Украйна и ето ти евтината суровина за млечни продукти! Ама това измишльотина ли е? Или пазарен подход към увеличеното търсене на по-некачествени продукти, но по джоба ни? Научните анализи ги няма. Все пак: една консултация с учен от аграрен институт открехва друга постановка. Случващото се не е европейски феномен, а за сега само български. Дали, щом се твърди, че в Румъния има същите проблеми? Млечните стада – големите, не са на паша по принцип. По-малките пък все още изхранват животните си също в оборите. Как издържат на скъпите фуражи? Използвали евтина и сравнително качествена царевица, внос от Украйна. Мистерията си е мистерия, но все пак се налага изводът – според специалистите: че в сферата на преработката – мандрите, се очаква преструктуриране, поради неконкурентоспособност. Казано простичко: фалити, за които икономистите твърдят, че са здравословни. Засега статистиката опровергавала твърденията, че много крави потеглят към кланиците. Експертен анализ за българските и европейските млечни пазари се чака, за да се разплете сегашната мистерия.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ