История на храните: Швабските врабчета
Знаете ли на какво швабите от провинция Баден-Вюртемберг в Германия казват “врабчета”?
Да започнем с основните факти. Шпецле са продълговати тестени изделия, приготовлявани най-вече в южна и югозападна Германия, които се сервират самостоятелно, или като гарнитура. Правят се от специално брашно, което е по-едро смляно от тип 500, но по-ситно от пшеничения грис. Към него се добавят сол и яйца и се получава еластично тесто. Но вместо да се оформя преди варене или изсушаване, то се надробява със специални уреди направо в кипяща вода, от което формата на изделията става неравномерна – с различна дължина и дебелина. За разлика от обикновените макаронени вариации, тестото за шпецле не се меси, а се бърка. При класическия начин на приготовление се ползва т.нар. дъска за шпецле, нещо подобно на ренде. В индустриалното производство на помощ идват надупчени плоскости, през които преминава тестото, преди да попадне във водната баня.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ