Как се произвежда кисело мляко
Как се произвежда кисело мляко. За да разберем ще влезем в производствените цехове. В планината, на височина 1300 м надморска височина във Врачанския Балкан се намира предприятието, в което се произвежда нашето кисело мляко. Процесът започва с прием и окачествяване на суровината.
Суровото мляко се приема, само ако отговаря на регламентите. Филтрира се през магнитни сепаратори и сита за премахване на чужди тела, ако има такива. След това отива в танкове, където се охлажда до 4˚С. При тази температура може да се съхранява до 6 часа. Следващ етап от производството на киселото мляко е нормализация по масленост. Следва хомогенизация при температура от 60-65˚С и налягане до 200 bar. Целта на този процес е да се достигне до еднородна консистенция, иначе казано – да се получи мляко с еднаква концентрация и плътност в целия обем.
Пастьоризацията е важен за производството на киселото мляко процес. От него зависи годността на продукта. Целта на процеса е да се унищожи патогенната микрофлора като бактерии от род Салмонела или Листерия, които могат да живеят и да се развиват в млякото. Освен това предприятието работи по системи за безопасност.
От тук млякото се премества в термостатни камери при температури 43 градуса от 2-ва до 3 часа, където се извършва ферментацията под въздействието на млечнокиселите бактерии. Продуктът се направлява към камери за шоково охлаждане за 4-6 часа при температура от 2 до 6 градуса. След този процес киселото мляко е готово за консумация и се експедира в търговската мрежа.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ