
Бира с тиква – поредното изкушение
Бира с тиква е разработена от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия. Разработката е направена по специален проект.
Нишестето и захарите в тиквата я правят подходяща суровина при варене на пиво. 70,8 % светъл малц, 8,4% специален карамел-малц и 20,8 % печена тиква за пивна мъст с начално екстрактно съдържание 10,0%. Такива са съставките за приготвянето на този вид бира. Освен охмеляване с хмелов гранулат от горчиви и ароматни сортове хмел, са вложени и подправки – бахар, карамфил, канела и джинджифил, които допринасят за получаването на допълнителен вкус. Пивната мъст е заквасена със специален щам дрожди за горна ферментация. В състава на пивото е приложен и ориз, като за неговото добавяне се изисква специален технологичен режим. Пивото се отличава с характерен за тиквата цвят, по-интензивен от този на малцовото пиво, с интензивна горчивина и слаби нотки на подправки и плодове, характерни за ейл.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ