
Консумация на храни, богати на фибри, намалява риска от инфаркт
Увеличената консумация на храни богати на фибри намалява риска от сърдечни и коронарни заболявания, информира indianexpress.com позовавайки се на ново проучване..Изследователи от университета в Лийдс направили обстоен преглед на данни от 1990 година насам , засягащи дневния прием на фибри и връзката им със сърдечните заболявания.
Използваните данни са от Съединените Щати, Европа, Япония и Австралия. При проучването са разгледани следните храни, източник на фибри: трудноразградими като пълнозърнести храни и обелки от картофи, лесноразградими – например бобови растения, ядки, овес и ечемик и зърнени култури, плодове, зеленчуци и други.
Резултатите от обстойните анализи показали, че при увеличен прием на фибри от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни значително намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето.
Учените се надяват чрез това откритие да се стимулира приема на фибри от различни хранителни източници, като това ще помогне на хората да намалят риска или
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ