Новина плюс: Българското агнешко месо задоволява търсенето, автор Мирела Спасова
Българското агнешко месо е напълно достатъчно за българския пазар, категорични са заети в бранша. Около 50% от животните в тези стопанства ще отидат на продажби на дребно още от самите ферми. Останалите ще се реализират в търговската мрежа в България. Износът е основно за Хърватска и за Италия. Всичко останало ще бъде изцяло за българския пазар, влияние ще окаже и масирания внос от Румъния. Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация разясни, че в Румъния цената на животните е с 10 до 30% по-ниска от тази в България, търговците купуват, за да имат по-голяма печалба. Цената на българското агнешко месо е от 5,50 до 7 лв. – за живо тегло в зависимост от региона, в магазините цената не би трябвало да надхвърля повече от 15 лв. на килограм. Овцевъдите предлагат българското агнешко месо да се предлага със зелен печат, който да показва страната на производство. Към момента маркировката описва само кланницата, където е заклано животното – тя е еднаква за Румъния, Гърция и Македония.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ