В оранжериите: Преди да заложите новата реколта, елиминирайте източниците на болести и неприятели
Подготовка за новата вегетация
Най-добре е засаждането на новата реколта зеленчуци да е на почва, на която не са отглеждани преди това растения от този вид дълго време, препоръчва специалистът по оранжерийно производство доц. д-р Стоян Филипов в предаването Растителна защита.
Един от вариантите да се получи заразяване в оранжериите е разсад, носител на съответни болести. Заразата може да е почвена, може да е и в надземната част на определени органи. Може да се внесе и със разсад, произведен по технология, несъобразена с изискванията за добра санитарна среда.
Някои от болестите могат да навлязат чрез растителни остатъци, останали в оранжерията при наличие на патогени от предходната година. Друга част от болестите се разпространяват по въздух.
Основен почвен неприятел са нематодите – микроскопични червейчета, които не се виждат с невъоръжено човешко око, но са много активни и имат изключително голяма размножителна способност дори при ниски температури. С тях борбата е много трудна заради големия им размножителен коефициент. При прилагане на мерки за контрол, те мигрират на по-голяма дълбочина 10-20 см в почвата, за да се самосъхранят.
Санитарните дейности, които могат да ограничат разпространението на патогените и неприятелите, са: почистване на площите от растителни остатъци и плевели, дезинфекция на конструкциите и оборудването, на инструменти и земеделска техника, с които се борави в оранжерията.