Агрокоментар: Футуризъм и носталгия – за храните
Науката с бързи темпове предлага все нови и нови храни-като отговор на екологичните тревоги
Как ще изглежда трапезата на човека от бъдещето? Какво значи бъдеще? След колко години? Трудно е да се определи, тъй като съвременната наука препуска. За радост на заклетите еколози. Че ще ядем месо от епруветка, да не се съмняваме, и какво от това, сподели радостта си, известен наш природозащитник. Или 3D принтирано филе от сьомга. Ще бъде натаманено според нуждите на организма ни, индивидуално. Така, малко по малко, науката ще изхвърли натръшканите, голи обикновено, протестиращи вегани от площадите – бледи, с червена боя по лицата, имитираща кръв. Пролятата кръв на невинните жертви от животинското царство. Впрочем това не е футуризъм, а вече реалност. Филето от сьомга вече се продавало в Австрия. 86% по-малко били въглеродните емисии, изхвърлени в природата от това производство. Ама в сравнение с какво, не е ясно. Скъпичко е засега, само за богати кулинарни авантюристи. В някои страни по света вече можете да опитате месо от епруветка. Пак по джоба на избраници. Описаното в „Галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс: танц на говедо около масите в ресторант и любезно питащо: от коя част на тялото ми желаете мръвка, ще трябва да отпадне. И да успокои съвестта ни. Животните са ми приятели, аз приятелите си не ям, казват веганите. От коя епруветка или принтирана пържолка ще похапнете – такъв вероятно ще бъде въпросът, който ще успокои съвестта ни. Неподозирани храни, възникнали поради корпоративни интереси, възползващи се от крайности в хуманното отношение към животните, какви ли ще бъдат те? Футуролозите все още малко говорят за тези неща и са гледани малко накриво от съвременника. Един вид: ама вие, сериозно ли? Да, сериозно е. Разни червеи, бръмбари и какви ли не насекоми ще бъдат в блюдото ни. Ще способстват за въглеродната неутралност в производството на протеини. За салата, и то в скоро време, то е ясно – ще бъде сервирана салата от ГМ зеленчуци. Или получени чрез Новите ГТ. Надъхани младежи от страна в Европейския съюз, само дето не линчували съученик, заради баща му – фермер с крави, т.е. престъпник! Нали тези животни изпускат газове и тровят въздуха с въглеродни емисии. Само че същите тези младежи не пропускат да се възползват от нискотарифните авиолинии и да тръгнат по далечни екзотични страни. Нищо, че самолетите повече от кравите замърсяват природата. Назрява времето най-после учени, корпорации и еколози да съчинят един манифест на футуризма в храните. Както си имат манифест футуристите в изкуството.
Днешното подозрение към тези храни на бъдещето – дали се подхранва от невежеството ни – какъв екологичен разцвет ще осигурят научните открития? Какъв икономически ефект ще има – иначе как, привържениците на бъдещите човешки диети, питат, ще се изхранва това човечество, което до 2050 г. САМО!, ще наброява 10 милиарда души! Обаче: кой днес, поне, ще замени меда на пчеличките с изкуствен мед? Истинската пържола, с някаква си – от епруветка? Австрия, Германия и Италия вече казаха „не!“ на изкуственото месо. Който иска, да си го пазарува от Америка! Научната кулинарна фантастика става реалност. Но учените все пак са прагматични хора – със сигурност ще направят генни банки за сегашните животински и растителни видове. За всеки случай!
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ